Városkép
   
| Ljubljana | Története | Nevezetességek | Gasztronómia | Városlátogatás | Közlekedés | Fotógaléria | Térkép |
Története

vilagvarosai.hu on Facebook

(Foto: Flickr by assamlaksa)


Már az újkőkorszakban cölöpépítményes települések foglaltak helyet a mai város területén, később illír és kelta lakosai voltak a területnek. Augustus császár idejében római légiósok foglalták el a várost, majd megalapították Emona nevű római települést, amelyet a Borostyánkő út is érintett. Az 5. században Attila hun király seregei feldúlták és elpusztították a várost. Az ezt követő időszakban szlávok népesítik be, a szlovén törzsek egyre nagyobb települést hoztak létre. 1144-ben említik először az írásos dokumentumok. 1244 körül a Spanheimerek városi rangra emelték a települést. 1461-ben vált püspöki székhellyé. A század a kulturális fellendülés kora, bár a török veszedelem beárnyékolta azt. A 18. században a város túlnőtt önmagán, és a folyó bal partján is terjeszkedni kezdett, a régi városfalakat lebontották, barokk stílusú épületeket emeltek. Napóleon rövid ideig uralta a várost, majd itt ült össze a Szent szövetség kongresszusa 1821-ben. 1846-ban épült meg Ljubljana érintésével a Bécs Trieszt vasútvonal. Az 1895-ös súlyos földrengés nagy pusztítást végzett, de új lendületet is adott az újjáépítésnek és fejlődésnek. A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a háborús viszályokból a legszerencsésebben. Szlovénia lett 1990 tavaszán az első olyan Jugoszláv köztársaság, amely szabad választásokat tartott, majd a következő év decemberében a választók 90 százaléka a függetlenség mellet döntött, és az ország 1991. június 25-én kivonult a Jugoszláv föderációból.

(Foto: Flickr by hey mr glen)


Ljublaja (a korábbi Laibach) 300 ezer lakosával Európa legkisebb fővárosi közé tartozik. Kulturált, nem túl zsúfolt város, de mindent megtalálunk itt, amit egy fővárostól elvárhatunk: történelmi belváros, pezsgő életű egyetemi negyed, évszázados emlékek és parkok. A kis területen fekvő óváros a várhegy lábánál, a Ljubljanica folyócska két partján terül el. A római kor emlékei lépten-nyomon előtűnnek. A dóm falában lévő barokk eredetű Piéta-fülke alatt is láthatunk egy római sírkövet. A középkorban a főként a vár és a püspökség révén volt jelentős település. A város a barokk időkben indult virágzásnak, legszebb műemlékei is ebből a korból származnak. Szinte mindegyiket olasz művész tervezte, illetve készítette. Ezek közé tartozik a városháza előtti téren álló díszkút is, amit Robba készített, és a három fő krajnai folyót személyesíti meg.(Száva, Dráva, Isonzó) A város legszebb templomát, az Orsolyita templomot is ismeretlen olasz építész tervezte, amely 1718-48 között épült fel. A dómot Andrea Pozzo építette 1701-08-as években. A Ljubljanica folyót számos híd íveli át, ezek közt az egyik leglátványosabb az 1895-ös földrengés után újjáépült Hármas híd. A kis folyócska sok gondot okozott korábban a városnak, ezért 1895 után kezdődő nagy városrendezése alkalmával kő- és betonfalak közé szorították.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact
http://dmxgays.narod.ru http://dmxgays.ho.ua http://dmxgays.fbihosting.org.ua http://gaysin.fbihosting.org.ua http://dmxgays.nextmail.ru http://goodgays.nextmail.ru http://gaycmonn.narod.ru http://www.Gayhere.narod.ru http://gayhere.hut2.ru http://tehguy.ho.ua http://Gaysstar.narod.ru http://robertgay.nextmail.ru http://gayplusgay.fbihosting.org.ua/ http://gayplusgay.hut2.ru http://gaysexy.jino.ru http://gaylol.narod.ru http://gaynar.hut2.ru http://nargay.hut2.ru/ http://chelovekk.hut2.ru/ http://Gayfunny.narod.ru http://www.Tehguy.narod.ru